Wush Wush: Etiópia virágos gyöngyszeme

Nagy Gábor

A specialty világ folyamatosan változik, de néha felbukkan egy-egy tétel, ami csendben, mégis határozottan beírja magát a kávétörténelembe. Újdonságunk, az etióp Wush Wush pontosan ilyen. Ez a különleges és egyben ritka arabika nem csupán ízélmény, hanem egy történet Etiópia szívéből, egyenesen a kávé bölcsőjéből. Ez a fajta alacsony hozama ellenére gyorsan a specialty világ egyik legnagyobb kedvencévé vált, hiszen bársonyos teste és virágos-gyümölcsös jegyei egy elegáns és komplex csészét eredményeznek, amely egyszerre intenzív és kifinomult élményt nyújt.

A régió jellemzői

A Wush Wush kávé Etiópia nyugati részéről, a történelmi Kaffa tartományból származik – abból a térségből, amelyet gyakran a kávé eredeti otthonaként emlegetnek. Az ültetvények 1800 és 2200 méter közötti magashegyi területeken fekszenek, ahol a vulkanikus talaj, a hűvös, párás klíma, a gyakori napi esőzések, valamint a sűrű, őshonos felhőerdők tökéletes feltételeket biztosítanak az arabika kávécserjék lassú éréséhez és a gazdag, komplex ízvilág kialakulásához. A „Wush Wush” név nem csupán egy kávéfajtát jelöl, hanem egy elszigetelt kis térséget is, ahol a Kafficho nép él – a régió egyik legrégebbi és legautentikusabb közössége. Ők évszázadok óta foglalkoznak kávétermesztéssel és mélyen kötődnek a földhöz, hagyományaik pedig a mai napig áthatják a helyi mezőgazdasági gyakorlatokat. A Wush Wush tehát nemcsak egy kivételes termőterület, hanem egy élő kulturális örökség is, amely a kávé minden egyes csészéjében tovább él.

Kézzel, szívvel, hagyománnyal

A Wush Wush kávé kistermelők és gyűjtögetők aprólékos munkájának gyümölcse. Novembertől decemberig kézzel szüretelik a teljesen beérett, élénkpiros szemeket, amelyeket kizárólag a Wush Wush-i szárítóállomáson dolgoznak fel; természetesen natural, azaz száraz eljárással. Ez a módszer során a gyümölcsöket afrikai bambusz szárítóágyakra terítik, és a napon, 1–2 hét alatt hagyják kiszáradni. A cseresznye húsa természetesen fermentálódik a mag körül, így a gyümölcsös, boros, telt ízek mélyen átjárják a kávét. Ez a feldolgozási mód ideális olyan régiókban, ahol kevés a víz, akárcsak Geisha vagy Sidamo vidékén.

Illatok és ízek: rózsa, sárgadinnye, kajszibarack

A Wush Wush kávé igazi élmény azoknak, akik szeretik a virágos és gyümölcsös karakterű tételeket. Az első kortyban rózsaillat jelenik meg, amit finoman követ a sárgadinnye lédússága, végül pedig a kajszibarack napérlelte édessége zárja le az ízélményt. A textúrája bársonyos, az aromák sokrétűek, mégis harmóniában maradnak. Ez a tétel egyszerre vibráló és kifinomult – ideális választás, ha valami igazán különlegeset keresel.

Kinek ajánljuk?

- Kávérajongóknak, akik értékelik a terroir adta karakterét a csészében.

- Baristáknak és otthoni filterrajongóknak, akik precízen elkészítve hozzák ki a maximumot.

- Mindazoknak, akik egy ünnepi, élményszerű tételt keresnek – akár ajándéknak, akár saját örömre.

Ritkaságunk csak rád vár!

Az Etióp Wush Wush most már elérhető webshopunkon, amelyet ide kattintva már be is szerezhetsz! Ajánljuk filterként elkészítve, hogy minden ízjegy kibontakozhasson, de eszpresszóként is izgalmas profilú kávéra számíthatsz!

Ethiopia
World of Coffee

Írj nekünk üzenetet

Add meg a vezetékneved!
Add meg a keresztneved!
Kérlek, ellenőrizd le a telefonszámod!
Kérlek, írd le, miben segíthetünk!
Köszönjük!
Az üzenetedet megkaptunk, 1 munkanapon belül felvesszük veled a kapcsolatot!
Sajnos nem sikerült az üzenet elküldése! Próbáld újra, ha nem sikerül, írj nekünk az info@roastcoffee.hu email címre.